پردازش تصویر دریافت دادههای موردنیاز ما از طریق دوربین و اسکنرهای دیجیتال بهمنظور دریافت تصویر بهبودیافته و یا استخراج برخی از اطلاعات مفید از آن است. داده ورودی هر چیزی مانند عکس، متن و … میتواند باشد و خروجی بخشی از دادههایی است که ما نیاز به پردازش و دستهبندی آن داریم.
درگذشته این پردازش تصاویر بهصورت کاملاً سنتی و با میزان بالای خطای نیروی انسانی انجام میشد. ولی با صنعتی شدن تولید و توسعه اتوماسیون صنعتی دیگر این روش جوابگوی نیاز صنایع نیست و راندمان تولید را کاهش میدهد. راهحل این موضوع استفاده از سیستمهای پردازش تصویر (ویژن) است. سیستمهای پردازش و ویژن با تحلیل اطلاعات دریافتی از خطوط تولید و پردازش دادههای دریافتی و دستهبندی این دادهها امکان خطا را نزدیک به صفر میرسانند.
کاربرد سیستمهای ویژن
امروزه نمیتوان محدودیتی برای حوزه فعالیت سیستمهای ویژن تعریف نمود.
دوربینهای هوشمند راهنمایی- رانندگی
سیستمهای تشخیص هویت چهره در اماکن
پردازش صحت اطلاعات چاپشده بر روی محصولات تولیدی در شرکتها
کنترل کیفیت و کمیت محصولات در خطوط تولید
سیستمهای امنیتی و …. که در زندگی روزمره ما دیده میشود و موجب تسهیل خیلی از فعالیتهای ما میگردند. امروزه سیستمهای ویژن یا پردازش تصویر صنعتی Industrial Vision Systems با پیروی از منطق Image Processing نقش بسیار مهمی در نظارت، کنترل کیفی و اندازهگیری محصولات تولیدی بر عهدهدارند. بهعبارتدیگر این سیستمها کاربردهای بیشماری را در بخشهای کنترل کیفی صنایع مختلف و کارخانههای تولیدی به خود اختصاص داده است. بهجرئت میتوان گفت که هر مجموعهای که نیاز به کنترل و نظارت و سنجش بصری با سرعت و دقت بالا را دارد، بهناچار از سیستمهای پردازش تصویر (ویژن) استفاده میکند.
اینیکی از فناوریهای روزبهروز در حال رشد است و کاربرد آن در ابعاد مختلف کسبوکار است. پردازش تصویر از محدوده تحقیقات اصلی در رشتههای مهندسی و علوم رایانه نیز تشکیلشده است.
مراحل پردازش تصویر
پردازش تصویر اساساً شامل سه مرحله زیر است.
واردکردن تصویر با اسکنر نوری یا عکاسی دیجیتال
تجزیهوتحلیل و دستکاری تصویر که شامل فشردهسازی دادهها و افزایش تصویر و الگوهای پراکندگی است.
خروجی آخرین مرحله است که در آن نتیجه میتواند، تصویر یا گزارشی بر اساس تجزیهوتحلیل تصویر باشد،
هدف پردازش تصویر و سیستمهای ویژن به 5 گروه تقسیم میشود:
تجسم – مشاهده اشیائی که قابلمشاهده نیست.
ترمیم تصویر – برای ایجاد یک تصویر بهتر.
بازیابی تصویر – جستجو برای تصویر موردعلاقه.
اندازهگیری – اندازهگیری اشیاء مختلف در یک تصویر.
تشخیص تصویر – متمایز کردن اشیاء را در یک تصویر.
روش های آنالوگ و دیجیتال برای پردازش تصویر وجود دارد. تکنیکهای آنالوگ یا بصری پردازش تصویر میتواند برای نسخههای سخت مانند چاپ و عکس استفاده شود. تحلیلگران تصویر با استفاده از این تکنیکهای بصری از مبانی مختلف استفاده میکنند.
تکنیکهای پردازش دیجیتال با استفاده از رایانهها در دستکاری تصاویر دیجیتال کمک میکنند. سه مرحله کلی که تمام انواع دادهها در هنگام استفاده از تکنیک دیجیتال موردبررسی قرار میگیرد عبارتاند از: دریافت داده ورودی، پردازش محتویات و استخراج اطلاعات.
افشان نگار آریا
شرکت افشان نگار آریا یکی از پیشگامان طراحی و تولید سیستمهای پردازش تصویر در خطوط چاپ هست و تولیدات این شرکت سالهاست که در بسیاری از صنایع بهداشتی، داروئی و غذایی مورداستفاده قرار میگیرند.
بهطورکلی یک سیستم پردازش تصویر (ویژن) Vision System از سه بخش اصلی تشکیل میشود:
کنترلر Controller: کنترلر درواقع مغز یک سیستم پردازش تصویر Vision System به شمار میرود. الگوریتم پردازش تصویر در این بخش اجراشده و بخش اصلی جهت تعریف و تنظیم پارامترهای ورودی خروجی I/O و نیز اجرای برنامهها محسوب میشود.
دوربین Camera: تصاویر سوژهها (قطعات تولیدی موردنظر) از طریق دوربین یا دوربینها دریافت و به کنترلر سیستم ارسال میگردد.
منبع نور Light Source: بهمنظور دستیابی بهدقت و ثبات موردنیاز در کنترل و سنجش سوژه، ایجاد محیطی با نور کاملاً ثابت و پایدار ضروری است. منابع نور بر اساس نوع اندازهگیری و نظارت، جنس قطعه (سوژه) و شرایط محیطی کارخانه انتخاب میشوند.
ما در مجموعه افشان نگار آریا این توانایی را داریم تا با اتکا به تجربه از گذشته و استفاده از نیروی جوان و متخصص اقدام به طراحی سیستمهای ویژن باقدرت و سرعت پردازشی بالا به همراه اطمینان از نتایج با توجه به نیاز خطوط تولید شرکتهای داخلی نماییم. از مزایای سیستمهای ویژن ما سهولت کاربری، انعطافپذیری در خطوط تولید و دقت بالا در پردازش اطلاعات هست